Verschillende rechtsvormen voor bedrijven

Verschillende rechtsvormen voor bedrijven

Bij het opstarten van een eigen bedrijf komen vele zaken kijken. Een belangrijk onderdeel is het kiezen van de juiste rechtsvorm. Wat het beste is om te doen in dit geval, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld hoe het bedrijf is samengesteld en of je het alleen hebt opgericht of niet. Maar ook hoeveel mensen er werken of zullen gaan werken. Dit zijn de meeste voorkomende rechtsvormen in het bedrijfsleven.

Eenmanszaak

Vaak zien we dat een bedrijf als eenmanszaak begint. Eigenlijk zegt de naam hierbij al wat dit betekent. Er is slechts één eigenaar van de onderneming. Dit wil echter niet zeggen dat er geen andere mensen werkzaam kunnen zijn in het bedrijf.

VOF

De betekenis van VOF is vennootschap onder firma. In dit geval is het bedrijf eigendom van meerdere personen. Ondanks dat het niet verplicht is om een firmacontract te laten maken, is dit wel raadzaam. Zo weet iedere eigenaar precies wat zijn of haar taken en rechten zijn binnen het eigendom.

BV

Een BV is een besloten vennootschap. Dit houdt in dat er verschillende aandeelhouders zijn die delen van het kapitaal bezitten. Bij een BV is het zo dat het risico is verdeeld onder deze aandeelhouders. Gaat er dus iets helemaal fout met het bedrijf, dan is iedereen aansprakelijk voor bijvoorbeeld schulden die hierdoor ontstaan.

NV

De afkorting NV staat voor naamloze vennootschap. Eigenlijk is dit vergelijkbaar met een BV, alleen zijn hier de aandelen over te dragen. Er moet tevens beschikbaarheid zijn over een bepaald kapitaal om een NV op te kunnen richten. Deze rechtsvorm zal in het begin voor starters, net als de BV overigens, niet heel vaak voorkomen.

Reageren is niet mogelijk.
nisarg