De keerzijde van een eigen bedrijf

De keerzijde van een eigen bedrijf

Een eigen bedrijf hebben heeft veel voordelen, en daarom zijn er dan ook veel mensen die zelfstandig ondernemer willen worden. Er zijn echter ook een aantal nadelen te benoemen wanneer je een eigen bedrijf vergelijkt met een baan in loondienst.

[IMAGE=cu9l9Oeqn0Cd.jpg]

De hoeveelheid verantwoordelijkheid voor een zelfstandig ondernemer is vele mate groter dan die van een werker in loondienst. Als ondernemer ben je om te beginnen helemaal zelf verantwoordelijk voor je succes. In bedrijven worden medewerkers ingewerkt door iemand die hen precies kan vertellen wat de bedoeling is van hun werkzaamheden. Daarnaast zijn er protocollen waarin terug te vinden is wat de richtlijnen zijn. Om voortgang in het groeiproces van medewerkers te stimuleren worden er functioneringsgesprekken gehouden en eventueel cursussen aangeboden. Als zelfstandig ondernemer heb je al deze steun niet, tenzij je iemand zou inhuren om advies te geven. Maar de verantwoordelijkheid voor deze keuze ligt als ondernemer bij jezelf.

[IMAGE=dS9wQ8c7wBmh.jpg]

Wanneer je een betaalde baan hebt, komt er elke maand automatisch een vast bedrag aan salaris op je bankrekening. Als ondernemer is je inkomen afhankelijk van de winst die je maakt. Het is erg belangrijk om hierover een goed overzicht te houden, zodat je niet plotseling voor verrassingen komt te staan. Gelukkig worden er diverse vormen van bedrijfsleningen aangeboden om ondersteuning te bieden bij het opstarten van een bedrijf, of om het tijdelijk levensvatbaar te houden. Het hebben van een eigen bedrijf kan echter financiële zorgen met zich meebrengen, en daar moet je als ondernemer wel tegen kunnen. Zeker een beginnend bedrijf zal tijd nodig hebben om financieel lucratief te worden. In de opstartende fase zal dit veel onzekerheid met zich meebrengen.

[IMAGE=b1kQMFe4GIO3.jpg]

Een van de redenen waarom veel mensen een eigen bedrijf willen is omdat ze dan baas zijn over hun eigen tijd. In principe is dit zeker waar, maar dit betekent niet automatisch dat een zelfstandig ondernemer meer vrije tijd heeft. In de praktijk blijkt het vaak zo te zijn dat mensen met een eigen bedrijf veel meer uren met hun werk bezig zijn dan mensen in loondienst. Veel ondernemers hebben het gevoel nooit vrij te zijn en dat kan enorme druk geven. Daarom is het van belang om als ondernemer een goede balans tussen werk en vrije tijd te vinden. Het is uiteraard mede afhankelijk van het product van je bedrijf of je vaste bereikbaarheidsuren kunt invoeren. Wanneer het bijvoorbeeld om reparaties van gebruiksvoorwerpen gaat, kan dit lastig zijn. Maar als het enigszins kan dan is het verstandig om vaste uren vrij te plannen, om zo het risico dat je dag en nacht met je werk bezig bent te verkleinen.

Het hebben van een eigen bedrijf kan ontzettend winstgevend en leuk zijn. Om te onderzoeken of dit iets is wat daadwerkelijk bij je past , is het erg zinvol om eerst de verschillen tussen een betaalde baan en een eigen bedrijf op een rijtje te zetten.

Reageren is niet mogelijk.
nisarg