Een zakelijk voorkomen

Een zakelijk voorkomen

Kleren maken de man, luidt het aloude spreekwoord. En in zakelijk opzicht is dit natuurlijk al helemaal een belangrijk onderwerp. De eerste indruk die je als ondernemer maakt kun je immers maar één keer doen. Niet heel verrassend natuurlijk. Maar kleding is natuurlijk veel meer dan alleen het voorkomen van een persoon. Het kan ook een bepaalde autoriteit uitstralen, ofwel een bepaalde persoonlijkheid neerzetten. Natuurlijk ligt het heel erg aan de soort functie die je bekleed en in welke branche. Ook zit er een verschil in het feit of je een man of vrouw bent.

[IMAGE=fP7IjkdzZ9eb.jpg]

Verschillen tussen heren en dames

[IMAGE=dNCWzWfHqRxs.jpg]

Helaas is het nu eenmaal een feit dat er over het algemeen gezien wat andere richtlijnen zitten aan de kleding voor dames en voor heren. Hier hoeft men verder niet krampachtig over te doen en het is doorgaans absoluut niet seksistisch van aard. In sommige beroepen wordt er van dames bijvoorbeeld verwacht dat ze een rok dragen. Aan deze roklengte en het model kunnen vervolgens bepaalde eisen gesteld worden. Vaak wordt een rok met een lengte boven de knie niet in alle beroepsgroepen gewaardeerd. Voor heren in de zakenwereld kan de eis van een werkgever onder andere zijn dat ze te allen tijde in driedelig pak naar hun klanten gaan. Ook kan en er bij zakelijke meetings een eis gesteld worden aan de kleding. Doorgaans worden dergelijke regels en eisen voorafgaand aan het dienstverband duidelijk gecommuniceerd aan de werknemers.

Casual friday

Meer en meer bedrijven doen er tegenwoordig aan mee, de zogenoemde “casual friday”. Dit is een werkdag waarop werknemers die normaal gesproken in maatpak of mantelpak naar het werk komen, er voor mogen kiezen om in comfortabeler casual kleding te verschijnen. De casual friday wil echter niet zeggen dat je op teenslippers en in korte broek op kantoor kunt verschijnen. Ook zijn jouw leuke nieuwe Nike Schoenen, een baggy broek en een t-shirt van je favoriete rockband niet per se hetgeen waaraan je moet denken op casual friday. Casual is natuurlijk wel een breed en discutabel begrip, want wat de één slordig vindt, is voor de ander acceptabel. Daarom volgt hieronder een lijstje van do’s en dont’s op casual friday.

  • Jeans zijn er in alle soorten, maten en kleuren, maar niet elke soort jeans is geschikt voor casual friday. Kies het liefst voor een donkere spijkerbroek in plaats van een zogenaamd stonewash exemplaar. Ook het model spijkerbroek is van belang. Dit mag niet te strak maar ook zeker niet te los zijn. Broeken met gaten en rafels zijn daarnaast allerminst aan te raden.
  • Een net truitje, mooi t-shirt of casual overhemd doet het altijd goed op casual friday. Het dragen van een tanktop is dan weer niet aan te raden. Een tien jaar oud t-shirt met daarop een logo van je favoriete Marvel personage trouwens ook niet.
Reageren is niet mogelijk.
nisarg