Het juiste ondernemingsplan maken

Het juiste ondernemingsplan maken

Als er eenmaal een plan voor een bedrijf ligt is het tijd om een plan samen te stellen. Dit is een enorm belangrijke eerste stap voor de verdere ontwikkeling. Met een goed ondernemingsplan zet je een visie uit voor de toekomst. Het geeft tevens de mogelijkheid om allerlei kansen en tegelijkertijd obstakels te benoemen. Deze zullen soms overwonnen moeten worden. Maar net zo belangrijk is het om vol in te gaan op de plekken waar mogelijkheden liggen.

Maar een beetje hulp voor het schrijven van een business plan is niet weg. Dit document wordt immers een leidraad voor iedere onderneming. Daarom is het essentieel dat alles goed en duidelijk op papier wordt gezet. Met de volgende tips schrijf je een puik ondernemingsplan waar je op voort kunt bouwen.

Doe grondig marktonderzoek

Om een bepalende speler te worden moet je weten wat er om je heen gebeurt. Door een goed beeld van de concurrentie te hebben kun je de juiste stappen bepalen om verder te gaan. Doe daarom een grondig en uitgebreid marktonderzoek. Hierdoor weet je waar de mogelijkheden liggen om terrein te boeken.

Ga voor het juiste product

Minstens net zo belangrijk als de andere punten is de juiste product keuze. Wil je gaan voor één bepaald product, of wordt het een hele lijn? Dit ligt deels aan de markt waarin je aan de slag zult gaan. Doe daarom goed onderzoek. Het is tevens een optie om wat kleiner te starten. Als het dan allemaal goed loopt, is er vanzelf de mogelijkheid om de productlijn uit te breiden met meer artikelen. Zo trek je een groter publiek aan.

Bepaal de relevantie

Ga goed op onderzoek uit om vast te stellen hoe relevant jouw onderneming is. Kom je erachter dat dit eigenlijk helemaal niet het geval is, dan moet je er misschien voor kiezen om dingen te veranderen of het plan in zijn geheel laten varen.

Kies de juiste ondernemingsvorm

Dit moet je goed voor ogen hebben. Wil je bijvoorbeeld een eenmanszaak beginnen of in een andere vorm aan de slag gaan zoals een VOF of BV? Is er maar één oprichter of zijn er meerdere mensen? Dit is van belang omdat andere bedrijfsvormen om een andere aanpak vragen. Ook praktische zaken zoals bijvoorbeeld de belastingaangifte kunnen hierdoor veranderen.

Reageren is niet mogelijk.
nisarg