ZZP, ja of nee?

ZZP, ja of nee?

Als je het zat bent om in loondienst te werken, en als je verlangt naar meer vrijheid in je carrière, dan is het misschien een goed idee om zzp’er te worden. Als zelfstandig ondernemer krijg je volledige zeggenschap over je eigen reilen en zeilen. Dat kan je heel veel voordeel opleveren, maar ook behoorlijke uitdagingen met zich meebrengen. Ontdek hier een paar redenen om wel of niet voor een nieuw bestaan als zelfstandige te kiezen.

[IMAGE=dni3tqfBIJuG.jpg]

Wat zijn de voordelen van zzp’er zijn

[IMAGE=e0nJHhclgBci.jpg]

Hoger inkomen

Als zzp’er verdien je over het algemeen meer dan een werknemer in loondienst die hetzelfde werk doet. Daar komt bij dat de overheid gunstige regels heeft rondom de inkomstenbelasting en btw. Door verschillende kortingsregelingen hoef je minder belasting te betalen, in ieder geval in de eerste paar jaar dat je zzp’er bent. Vanaf 2020 geldt er een nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR). Als je minder dan €20.000 per jaar aan inkomsten hebt, hoef je je klanten of opdrachtgevers geen btw aan te rekenen.

Je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt

Je bent er helemaal vrij in voor wie je gaat werken. Kies de opdrachtgevers met de beste voorwaarden, de leukste klussen of de gunstigste vergoeding. Bepaal helemaal zelf hoeveel uur per week je gaat werken. Als je 60 uur wilt en kunt draaien, dan kan dat. Als je rond kan komen met een werktijd van 20 uur per week, uitstekend. Neem er gewoon een maandje tussenuit om op vakantie te gaan. Of houd je middagen vrij om van je kinderen en hobby’s te genieten. Je kunt jezelf bovendien constant door blijven ontwikkelen. In een creatief beroep kan je, onder de mantel van jouw eigen bedrijf, alle creatieve uitdagingen aangaan die je maar wilt.

Wat zijn de uitdagingen van zzp’er wezen

Goede planning en boekhouding nodig

Als zzp’er beheer jij je eigen onderneming. Natuurlijk is die (nog!) niet vergelijkbaar met een groot bedrijf zoals jeeigentaart.nl. Maar je moet er wel degelijk een serieuze bedrijfsvoering op nahouden en een goed bedrijfsplan hebben met een planning voor je inkomsten, uitgaven en investeringen. De financiële cijfers moet je trouwens ook bijhouden in een sluitende boekhouding, en je moet zelf belastingaangifte doen. Ook moet je zelf een weg vinden in het woud van regels en regelingen. Het in de arm nemen van een boekhouder kan veel rompslomp schelen.

Geen werkgarantie

De vrijheid om je eigen klussen uit te zoeken betekent ook dat je geen garantie hebt om elke week weer rond te komen. Het vinden van nieuwe klussen kan in bepaalde branches behoorlijk veel tijd en moeite met zich meebrengen. Ook geeft niet elke opdrachtgever een even schappelijke vergoeding aan zijn freelance werknemers. Het helpt om een assertieve persoonlijkheid te hebben en een goed netwerk, zodat je al een paar nieuwe klussen op zak hebt terwijl je nog bezig bent aan de vorige. Onderhandelingstalent en kennis van de juiste kanalen om werk te vinden kan hier veel bij helpen.

Reageren is niet mogelijk.
nisarg