Investeren in start-ups

Investeren in start-ups

Tegenwoordig is het een stuk makkelijker voor iedereen om in start-ups te investeren. Een aantal jaren geleden kwam er een nieuwe wet in de Verenigde Staten, genaamd de JOBS act. Ondanks wat de naam doet vermoeden heeft deze niets maken met het ontstaan van meer banen. Het gaat hier namelijk over heel wat anders. De afkorting staat voor Jumpstart Our Business Startups Act.

Kort gezegd wordt het met deze wet mogelijk voor beginnende bedrijven om fondsen te vergaren bij het grote publiek door middel van crowdfunding. Tot voor kort was dit niet mogelijk. Zo konden alleen de hele rijken vroeg investeren in start-ups, terwijl de gewone particulier eigenlijk moest wachten tot een bedrijf de beurs op ging. Gelukkig is dat nu verleden tijd. Ook voor mensen uit andere landen wordt het hierdoor mogelijk investeringen te doen in Amerikaanse projecten.

Vaak wordt er bij dit soort investeringen gebruik gemaakt van een ‘convertible note’. Dit is een soort bewijs voor de investeerders dat het betreffende bedrijf een schuld bij hem of haar heeft uitstaan. Later, als het bedrijf doorgroeit en er volgende investeringsrondes volgen, wordt deze dan omgezet in aandelen in het bedrijf. Het moet wel gezegd worden dat dergelijk investeringen erg risicovol zijn. De kans is vrij groot dat het bedrag wat men investeert nooit meer teruggezien wordt. Lukt het een start-up echter om door te groeien tot een grote speler, dan zal er enorme winst volgen. High risk, high reward, wordt dat ook wel genoemd.

Voor bedrijven is het voordeel dat ze zelf in kunnen vullen wat met het bedrag gedaan wordt. De investeerders die dit via crowdfunding doen hebben geen rechten om mee te beslissen over wat voor zaken dan ook. Angel investors die normaal gesproken grote bedragen in een jong bedrijf pompen hebben dit doorgaans wel.

Reageren is niet mogelijk.
nisarg